Rollspel och community.
 
PortalHemGalleriVanliga frågorMedlemslistaBli medlemLogga in
Värdshuset Rödhaken går utan sin värd. "Kommer att bli en svår tid framöver." kommenterar en anställd på plats.
Nära 30 personer sägs ha omkommit under förhöret på slottet. Det går viskningar om att de ansvariga ännu inte blivit identifierade och folket verkar missnöjda med hur drottningen hanterat situationen.
Mannen som tidigare trots legat bakom värdshusvärdens försvinnande visar sig oskyldig i förhör bakom slottets väggar. Folk säger sig ha sett mannen iförd familjen Segrota's egna emblem efter händelsen. Men förhöret slutade inte väl för 30 närvarande personer som mist liv eller lem.
Logga in
Användarnamn:
Lösenord:
Logga in mig automatiskt: 
:: Jag har glömt mitt lösenord
Vem är online
Totalt 1 användare online :: 0 registrerade, 0 dolda och 1 gäst.

Inga


Flest användare online samtidigt: 41, den 2013-12-18, 23:47
Senaste ämnen
» En kort uppdatering.
av Admin 2015-09-15, 15:20

» En solig dag på marknaden.
av Black Fang 2015-09-15, 10:26

» Alice Eldflamma aka Black fang
av Siggan 2015-09-14, 11:44

» akura my first character
av Mialee 2015-08-23, 10:25

» Glad jul och gott ny midsommar, hoppas ni får en bra påsk.
av Mialee 2015-08-16, 18:47


Dela | 
 

 Rollspelstips: 4 olika utforskande

Föregående ämne Nästa ämne Gå ner 
FörfattareMeddelande
skuggflamma
skuggflamma
Nybörjare

Posts : 75
Join date : 13-10-05

Karaktär
Ras: Halvalv
Yrke: Riddare
Klass: Klasslös

InläggRubrik: Rollspelstips: 4 olika utforskande    2014-03-18, 08:38

Här kommer ett bra verktyg att ha i tankarna när man rollspelar; utforskande. "Exploration" är en ganska vanlig rollspelsterm idag, så ni som har spelat ett tag har säkert hört talas om det här redan. Men här kommer dom fyra hörnstenarna i exploration och en liten kort förklaring till dig som är ny på rollspel.

Utforskning av platsen
När din rollperson rör sig i en omgivning och samtidigt utforskar den. Betrakta och upplev det som finns beskrivet, men hitta på lite eget också. Så dina medspelare också kan uppleva en häftig omgivning! På Akrylia har vi inga spelledare som beskriver omgivningen åt oss, vi skapar den tillsammans Smile

Utforskning av relationer
Här interagerar rollpersonerna med andra. Det här är väl ganska självförklarande, man utforskar relationerna med de andra rollerna. Kanske man blir bittra fiender? Kanske man upptäcker att man är syskon... och så vidare.

Utforskning av historien
Det här är väldigt vanligt i textbaserade / samberättande rollspel. Man vet inte riktigt vad som kommer att hända, det finns inget färdigskrivet scenario. Utan det som händer i rollspelet utvecklas naturligt mellan spelarna. Försök inte att köra över någon genom att neka spel, så om t ex din motspelare säger "Vi behöver gå till Apotekaren i staden!" så haka på och brodera ut historien där, även om du (spelaren) inte vill gå till in till staden med din karaktär.

Utforskning av gruppen
Rollspel är trots allt något socialt och vi kan via rollspel utforska t ex. sociala hierarkier. Har du en rollperson som hör till en grupp, är det roligt att utforska åsikter och tankar hos de andra gruppmedlemmarna. Jag lovar, bara för att två karaktärer tillhör samma grupp så har de inte samma åsikter. Men i min personliga åsikt, är det nästan roligast att utforska gruppens relationer till andra grupperingar.
Till överst på sidan Gå ner
Siggan
Siggan
Grundare


Posts : 401
Join date : 12-09-12
Age : 26

Karaktär
Ras: Människa
Yrke: Äventyrare
Klass: Vampyr

InläggRubrik: Sv: Rollspelstips: 4 olika utforskande    2014-03-18, 13:35

Det är sant att Akrylia är en väldigt stor värld. Och det finns platser i städerna som inte står listade som spelbara rollspelsforum. Detta betyder givetvis inte att dessa platser inte existerar. Vill en karaktär gå till en Tanner i Easthall som specialiserar sig på läderarbete så går det självfallet att gå till en sådan plats.

Däremot finns det ett par saker som är fast i sten.

Så som att det enbart finns ett slott i Easthall.
Så som att det finns ett gigantiskt torn i Sanirnilva där trolldomsrådet håller till.
Så som att dvärgastaden Talormas är ihopraserad och att man inte kan komma dit längre.

Något viktigt att tänka på när man rollspelar är dock att man inte ger namn till särskilda platser. Som ett exempel så har Easthall ett väldigt stort värdshus vid namn Rödhaken. Både medelklassen och adeln håller till på värdshuset. Detta betyder givetvis inte att Rödhaken är det enda värdshuset i denna enorma stad. Värdshuset Kniven finns i de mer fattiga områdena i staden.

Om en spelare vill så kan den söka sig till ett annat värdshus än dessa två. Men helst ska oskrivna platser även vara odöpta. Även om Akrylia är en värld baserad på fantasi så kan vi inte tillåta att x existerar i staden enbart för att en spelare säger att det gör det. Det finns ingen butik i staden som är en drakuppfödare.

I de rikare områderna finns inga värdshus eftersom att adelsfamiljerna som bor i de områdena har egna hem med gårdar, tjänare och mycket mer. Istället för värdshus i dessa områden finns det affärer som enbart severar mat men inte erbjuder rum.

Ett personligt tipps är att man får försöka att hålla sig själv resonabel.

Vi administratörer kan agera som spelledare i särskilda situationer när det gäller trådar som kommer att påverka världen på en större skala. Så som i krig, då detta tidigare skett på Akrylia.

_________________
Wonders are waiting to start, live your story. Faith, hope and glory.
Hold to the truth in your heart.
Till överst på sidan Gå ner
skuggflamma
skuggflamma
Nybörjare

Posts : 75
Join date : 13-10-05

Karaktär
Ras: Halvalv
Yrke: Riddare
Klass: Klasslös

InläggRubrik: Sv: Rollspelstips: 4 olika utforskande    2014-03-18, 14:24

Tanner heter garvare på svenska Wink

Varför får man inte namnge platser? Ska man bara säga "Du vet, korgen där borta vid den där slumputvalda gatan, nära ett tempel jag inte vet namnet på?" Om det är så att man inte får hitta på egna platser, så ordna en karta eller en lista över kända platser som finns i Esthall? Som är lättillänglig :)Typ kanske en klistrad tråd i Easthall?

Varför skulle det inte finnas tex ett wärdshus / gästgiveri i finare delar av staden, tänk vad med pengar man skulle tjäna på att inhusera rikare folk som är på resande fot, men som inte vill beblanda sig med allmogen! Smile Det är typ som att öppna klubb på stureplan Razz

Sen spelar vi i en fantasy värld, ska man vara "resonabel" så får man fundera på vad som är "resonabelt" i en värld där det existerar alver och magiker Razz
Till överst på sidan Gå ner
Siggan
Siggan
Grundare


Posts : 401
Join date : 12-09-12
Age : 26

Karaktär
Ras: Människa
Yrke: Äventyrare
Klass: Vampyr

InläggRubrik: Sv: Rollspelstips: 4 olika utforskande    2014-03-18, 15:48

Jag tror att du underskattar Rödhaken Smile

Det må finnas folk som anser sig stå högre än medelklassen. Men om dessa personer inte har en egen bostad i Easthall så får de antingen bo på gatorna eller ta tjuren vid hornen och ta ett rum på Rödhaken.
För att inte nämna att Rödhaken är ett allmänt fint värdshus som även har finare rum, finare mat och dylikt. Det till ett högre pris dock.

Om en person öppet taler ner på medelklassen så ser ofta även adeln ner på den här personen som en trångsynt person och oftast får en sådan person varken respekt från andra adelsfamiljer eller medelklassen. En del av detta beror på majoritet och minoritetsfrågor.

Det finns en karta, men platser utöver städer, byar och mark är inte utmarkerad på kartan. Och jag håller med om att en lista över allmänt kända/användbara platser borde existera. Jag har tidigare argumenterat för att vi borde ha fler platser att rollspela på än de som nuvarande finns. Men dessa argument har alltid blivit skjutna åt sidan med motargument från sidans andra administratörer.

Man kan säkerligen använda argumentet om att ingenting är resonabelt i en värld med magi och andra raser, om man känner för att vara den typen av person. Men vi gör ett gott försök om att förklara allt, även magi, på ett resonabelt sätt. Även om detta inte alltid är lätt. Magi följer särskilda regler nämligen.

_________________
Wonders are waiting to start, live your story. Faith, hope and glory.
Hold to the truth in your heart.
Till överst på sidan Gå ner
skuggflamma
skuggflamma
Nybörjare

Posts : 75
Join date : 13-10-05

Karaktär
Ras: Halvalv
Yrke: Riddare
Klass: Klasslös

InläggRubrik: Sv: Rollspelstips: 4 olika utforskande    2014-03-18, 16:35

Nej nej! Misstolka mig inte, jag underskattar inte Rödhaken Smile Jag kommer garanterat spela där!

Jag argumenterar bara för en typ av spelmotorik som fungerar väldigt bra, som handlar om att spelare och spelledare skapar världen tillsammans. Skaparna av världen sätter premisserna, ex. det finns inga drakar i världen, magi fungerar på det här sättet, det finns 77 länder .osv.osv. Men detaljer, som vad wärdshus och krogar heter, gatunamn eller liknande, det får spelare själv fantisera ihop - men bara det passar in i ramverket som blivit uppsatt. Dels för att det viktigaste handlar om ett bra och stämningsfullt spel som flödar på - vem tusan bryr sig om ett wärdshus då om det genererar i intressanta intriger och plotter?

Men det är bara ett sätt att rollspela, som jag vill göra er uppmärksamma på, som funkar väldigt bra. Det innebär inte att Akrylia gör fel Smile
Till överst på sidan Gå ner
Chrystal
Chrystal
Bekant

Posts : 228
Join date : 12-09-21
Age : 31
Location : Borås

Karaktär
Ras: Människa
Yrke: Äventyrare
Klass: Klasslös

InläggRubrik: Sv: Rollspelstips: 4 olika utforskande    2014-03-18, 18:07

Men nu är du ju i princip ensam mod, så nu kan du ju faktiskt göra lite som du vill :-)
Till överst på sidan Gå ner
Sponsored contentInläggRubrik: Sv: Rollspelstips: 4 olika utforskande    

Till överst på sidan Gå ner
 

Rollspelstips: 4 olika utforskande

Föregående ämne Nästa ämne Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Akrylia :: Rollspelsverktyg :: Nybörjarroll-